Wendy van Oirschot - D'n Buff (2024)

van Waterbuffelboerderij D'n Buff

Wendy van Oirschot - D'n Buff (1) Wendy van Oirschot - D'n Buff (2)
  • Lees haar verhaal

    Lees haar verhaal
  • Meteen naar haar tips

    Meteen naar haar tips

Waterbuffel zijn enorm eigenwijs, als je wil dat ze naar voren gaan, gaan ze naar achteren en precies andersom.

Wendyvan Oirschotomschrijft het als vijftig jaar teruggaan in de tijd: waterbuffels houden. Ze gevenmaaracht liter melk perdag en zijn stronteigenwijsmaardat is nou precies wat Wendy zoaanze waardeert.BijD’nBuffzorgenzevoor heel veelrust.Maak kennis met het vakmanschap van Wendy en ontdek de charme van de waterbuffels bijD’nBuffin Boxtel.

Een waterbuffel op waterbuffelboerderij D'n Buff[tekst gaat verder onder deze foto]Wendy van Oirschot - D'n Buff (3)

Van koeien naar waterbuffels

In 1885 startten de voorouders van Wendy’s man, Frens, een boerenbedrijf. NadatFrensen Wendy elkaar ontmoettenbijeen schuurfeestje in Boxtel,kon jeWendy elke zondag in de melkstalvan de schoonoudersvinden. In 2008 namen zijen Frenshet bedrijf over. Tien jaar later vervingen zede koeien door waterbuffels endat bevalt haar,Frens enhunkinderenThijmen Lau,maar al te goed.

Wat het werkenmet deze dierenvoorWendy zo bijzonder maakt, is de rust die hetzebrengt. “De buffels geven maar acht liter melk per dag.Het gaat allemaal heel natuurlijk en in alle rust.Dat zorgt voor een gezonde omgeving voor de dieren, en voor ons.”

De omslag was voor de ouders van Frens wel even wennen.Wendy:“Ze vroegen zich af of we wisten waar we aan begonnen.” Gelukkig maakte dit al snel plaats voor trots. “Toen de buffels aankwamen, wasmijn schoonmoederde eerste die op de stoep stond met een fototoestelen de productenvan debuffelsgaan mee naar elke verjaardag.”

Zachte kazen van waterbuffelboerderij D'n Buff[tekst gaat verder onder deze foto]Wendy van Oirschot - D'n Buff (4)

De producten van de buffels

Als je langsD’nBuffrijdt, zullen de automaten voor de boerderij je niet ontgaan.Deze staan vol met desmakelijksteproducten. Ook opent Wendy elke vrijdag de deuren vanhet winkeltje aan de boerderij. Hier vind je onder anderemelk, mozzarella,ricotta,yoghurt,ijsjes, worstenbroodjes en vlees.“Opvrijdag mogen de bezoekerstijdens de openingstijden van de winkelook een kijkje nemen bij de buffels. Sommigen komen iedere weeklangsom hier een ijsje te eten met de kleinkinderen. Dat is gewoon ontzettend leuk.”

Bij Wendy en Frens kun je een excursie volgen door de boerderij. Je mag daneen kijkje nemen bij de melkrobots om te zien hoe de meproduct verkregen wordt.Het grote verschil tussen de melk van buffels en die van koeien is dat buffelmelk zoeter en vetter is.Dezemelkis terug te vinden in veel producten in Den BoschRegion. Zoworden de productenonder anderegebruikt bijde restaurants 'tTweespan in BoxtelenrestaurantGustoin Den Bosch. Bij Het IJs Café in Boxtel wordt de melk gebruikt voor het maken van het ijs.

Met deze bijzondere dieren in de achtertuin, is de belangstelling uit de omgeving natuurlijk groot. “Het is hier soms net de Beekse Bergen”, grapt Wendy. “We hebben maar een bankje neergezet en de staldeuren opengeklapt. Zo kan iedereen de buffels altijd bewonderen.”

De boerderijwinkel bij boerderij D'n Buff[tekst gaat verder onder deze foto]Wendy van Oirschot - D'n Buff (5)

Een geboren boer

Over de toekomst van het bedrijf valt niet te twisten. “Thijmschreef toen hij klein was al in vriendenboekjes dat hijboer wilde worden. Of drummer bij Jan Smit, maar dat zie ik niet meer zo snel gebeuren.”Lacht Wendy.

Volgenshaarzit het boerzijn in je bloed. “ToenThijmde keuze maakte om naarYuverta(vroegereHelicon)te gaan, zei hij: ik ben degelukkigsteman van de wereld. Iedere dag voor en na school is hij bij debuffelste vinden. Als hij terugkomt van vakantie ishet aantrekken van zijnklompen en naar de dieren lopenhet eerste wat hij doet.”

Zoon Thijm bij de waterbuffels opboerderij D'n Buff[tekst gaat verder onder deze foto]Wendy van Oirschot - D'n Buff (6)

Gelukkig op de Buffelboerderij

Wendy omschrijft de overstap naar buffels alseenkeuze die rust heeft gegeven, maar die ook veel hilariteit brengt. Zo zijn dewaterbuffels volgenshaarmaar eigenwijs.“Als je wil dat ze naar voren gaan, gaan ze naar achteren en precies andersom.” Vertelt ze lachend.“Maar, ze zijn ook heel rustigenwillen graag geaaid worden.Zezijn gewoon ontzettend leuk in de omgang.”

Wendy prijst zichzelf gelukkig met de rust die de dieren gebracht hebben. “Wijzeggen altijd: wehebben het hele jaar vakantie. Ik vind het heerlijk, buitenwerken met elkaar als gezin. Als je het mij vraagt, zijn we de gelukkigste mensen die er zijn.”

Verschillende smakenijs van waterbuffelboerderij D'n Buff[tekst gaat verder onder deze foto]Wendy van Oirschot - D'n Buff (7)

Ben jij klaar voor eenuniek bezoekje aan de waterbuffels van Wendy? Boek je rondleiding bij D'n Buff in Boxtel, ga op pad, ontmoet de eigenwijze dieren en ontdek dit bijzondere vakmanschap.

Verken Den Bosch Region met tips van Wendy

  • Kasteel Stapelen

    Kasteel Stapelen

    Wendy van Oirschot - D'n Buff (8)

    "Wij vinden het fijn om in deze regio te zijn, bij ons om de hoek staat Kasteel Stapelen. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken."

    Bezoek Kasteel Stapelen

  • De terrassen in Boxtel

    De terrassen in Boxtel

    Wendy van Oirschot - D'n Buff (9)

    "Deze regio is gezellig en gastvrij. Dat ervaar je maar al te goed op de terrassen in Boxtel!"

    Bezoek de terrassen in Boxtel

  • De Kampina

    De Kampina

    Wendy van Oirschot - D'n Buff (10)

    "Er is hier zoveel moois te zien entebeleven. De stuifzandheide van DeKampinabijvoorbeeld, dat zie je nergens."

    Bezoek de Kampina

Wendy van Oirschot - D'n Buff (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5928

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.