Het walhalla van mentale kracht: de 75 Hard Challenge (2024)

In 75 dagen topfit en mentaal sterk. Maar hoe doe je het?

Door Ward Eijkman en Koen Lorijn

Meer dan 2 miljard. Zoveel weergaven heeft de hashtag #75hard inmiddels vergaard op TikTok. Filmpjes van drooggetrainde, zelfverzekerde mensen bloeien op social media op als een vruchtbare religie. Maar wat is de 75 Hard Challenge precies? En moet jij het ook proberen?

De 75 day Hard Challenge voor een beter leven

De bedenker van deze challenge is Andy Frisella, een auteur, podcastmaker en bovenal motivational speaker. Frisella laat geen post aan zich voorbijgaan om niet één of twee motiverende woordjes te spreken en jou uit te dagen je leven te verbeteren. Zo beschrijft hij een situatie waarin je de controle over je leven bent verloren en er allemaal geen zin meer in hebt. Gelukkig heeft hij een simpel wondermiddel: de 75 Hard Challenge.

De basisregels van de 75 Hard Challenge

Er zijn slechts vijf simpele regels die je moet volgen om de 75 Hard Challenge te kunnen beginnen:

  1. Volg een dieet. Het maakt voor de 75 day hard challenge niet uit welk dieet je volgt, Frisella raadt aan een diëtist te raadplegen welk dieet het best bij jou past.
  2. Drink elke dag van de 75 days hard challenge een gallon aan water. Dat is ongeveer 4 liter, flink tanken dus.
  3. Doe elke dag twee workouts van minimaal 45 minuten. Minimaal één van de twee moet buiten zijn, kun je meteen je Vitamine D aanvullen. Veel mensen doen tijdens de 75 hard challenge één krachttraining ’s ochtends en één cardiotraining ’s avonds. De 4 liter water die je per dag naar binnen giet, zweet je er dus waarschijnlijk weer uit.
  4. Lees 10 pagina's per dag. Geen stripboeken, geen sprookjes, maar keiharde non-fictie. Voor iedereen die voor het laatst een boek heeft gelezen in de eerste klas van de middelbare school, wordt dit een lastige.
  5. Neem elke dag een foto van jezelf. Deze kan je bijvoorbeeld bewaren in je 75 Hard Challenge app. Zo houd je de progressie tijdens de 75 hard challenge goed bij - en heb je een excuus om elke dag voor de camera te kunnen flexen.

In een later stadium worden er nog extra regels aan de challenge toegevoegd. Ten eerste is een dagelijkse koude douche een eis. Koud douchen heeft veel voordelen, maar wie heeft er nu echt zin om elke dag onder een ijskoude douch te staan? Niet gek dat deze uitdaging ook bij een mental toughness challenge zoals de 75 Hard Challenge hoort. Een andere interessante uitdaging is de verplichte Random Act of Kindness - in andere woorden, een vriendelijke daad. Help een oud vrouwtje met oversteken of betaal de maaltijd van een vreemde. Daar profiteert niet alleen je eigen gemoed van.

Simpel die regels, horen we je denken. Voor sommigen zal het niet veel verschillen van een normaal leven. Maar er zit er nog een addertje onder het gras: als je een van de regels één dag niet volgt, begin je weer helemaal opnieuw. Je drinkt geen alcohol meer en eet geen cheatmeals. Een burger en biertje zit er tijdens de 75 hard challenge dus niet in. Sterker nog: een frietje op dag 72, betekent dat je de volgende dag weer op nul begint. Zo begrijp je ineens waarom de 75 Hard Challenge "hard" in de naam heeft. Zo bouw je mental toughness op, volgens Frisella.

Is de 75 Hard Challenge veilig?

Ondanks dat Frisella veel titels achter zijn naam kan zetten, ontbreken die van psycholoog en diëtist. Je kunt vraagtekens zetten bij hoe effectief en veilig de 75 Hard Challenge voor je is. Diëten werken niet altijd op de lange termijn en cheatmeals zouden juist helpen om een dieet vol te houden. Daarnaast is het naar binnen kiepen van een 4 liter watertank ook niet voor iedereen verstandig.

Bij het maken van de progressiefoto’s tijdens de 75 Hard Challenge is het de bedoeling dat je shirtloos voor de spiegel of camera staat. Ook dat kan twee kanten opgaan. Voor de een is het een goede tool om grip op je progressie te houden en kan het je motiveren. Maar bij andere mannen kan het leiden tot een negatief zelfbeeld. En dat kan dan weer leiden tot anorexia of bigorexia. De challenge kan de meest geweldige resultaten opleveren, dat hebben alle before-and-after foto’s inmiddels al bewezen. Maar misschien is de 75 Hard Challenge niet voor iedereen de juiste keuze. Begin eens met een challenge die je in één dag kan afronden, zoals de dead hang challenge van Jeff Cavaliere.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?

Meer van Men's Health

Het walhalla van mentale kracht: de 75 Hard Challenge (2)

Motivatie

Hoe mensen goede voornemens vaak zelf saboterenBuiten sporten is goed voor je motivatie'Omarm eens wat verandering, voor de verandering'Hoe succes visualiseren impact heeft op uitkomsten

Advertentie - Lees hieronder verder

Kan je doorzettingsvermogen trainen?Waarom een homegym meestal géén goed idee is7 boeken over persoonlijke doelen behalenPas op voor onrealistische sportieve verwachtingen
Sportschoolangst: hoe kom je ervan af?'Geen tijd om te sporten' is geen legitiem excuusMet deze 4 tips word jij een echt doorzetter100 fitnesswijsheden waar je wat van kunt leren

Advertentie - Lees hieronder verder

Het walhalla van mentale kracht: de 75 Hard Challenge (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 6604

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.